Wernisaż wystawy „LAPIS”

Zapraszamy na wernisaż wystaw „LAPIS”, który odbędzie się 25 listopada w Starym Kinie.

„LAPIS” ˗ czyli dosłownie kamień (litograficzny) ale też lapis  philosophorum, efekt zmagań z materią pierwotną. Prace  obecne na wystawie można czytać szeroko jako wizualne  interpretacje twórczych procesów przemiany. Niezależnie od techniki i przyjętego tematu, transmutacja w obszarze sztuki  podlega tym samym regułom.

———————————————————————————-

Mario.

Cykl fotografii eksperymentalnej, którego tematem jest  misterium coniunctionis. Studium dzielenia i łączenia  przeciwieństw. Koncept Jungowski, powiązany z tradycją  alchemiczną, jest punktem wyjścia eksperymentu fotograficznego.

———————————————————————————-

Kaja.

Prezentowane   na   wystawie   prace   dotyczą   obrazowania procesów   zachodzących   zarówno   w   działaniach   kulinarnych oraz na kolejnych etapach grafiki warsztatowej. Całość składa się na projekt dyplomowy obroniony w Pracowniach Litografii prof. Ostoi Linskiego oraz Pracowni Projektowania Książki prof. Macieja Buszewicza – Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie.​

Przedmiotem   dyplomu   w   Pracowni   Litografii   jest   próba przełożenia zmysłu smaku na jego wizualne odpowiedniki. W trakcie   pracy  na kamieniach  litograficznych  powstało  siedem rodzajów abstrakcyjnych znaków, dobranych intuicyjnie, które reprezentują   doświadczenie   tego,   co   słodkie,   słone,   ostre, tłuste,   kwaśne,   gorzkie   lub   umami.   Wzory   zostały   następnie zakomponowane   na   powierzchnię   sześcianu   i   naniesione warstwami techniką sitodruku.

Powstały w ten sposób zbiór elementów można swobodnie  aranżować, zmieniać liczbę obiektów, powielać kombinacje  układanki według uznania. Każdy zadrukowany sześcian  stanowi oddzielny wariant kompozycji, będąc jednocześnie  składową całości.

Książka „The Old Cookery” to projekt książki kucharskiej  zbierającej przepisy różnych autorów późnego  średniowiecza/wczesnego renesansu razem ze współczesną  adaptacją tekstu, ułożone według dietetycznych zaleceń epoki.

Recepturom towarzyszą ilustracje roślin wykorzystywanych  w kuchni XIV-XVI wieku na terenie Europy Środkowej i  Południowo-Zachodniej. Treść przepisów uzupełnia drugi tom  przygotowany jako krótkie teoretyczne wprowadzenie do  świata rekonstrukcji kulinarnej, zawierające dodatkowo wywiad z Maciejem Nowickim, specjalistą w dziedzinie kuchni dawnej.