Zapraszamy na wernisaż wystaw „LAPIS”, który odbędzie się 25 listopada w Starym Kinie.
„LAPIS” ˗ czyli dosłownie kamień (litograficzny) ale też lapis philosophorum, efekt zmagań z materią pierwotną. Prace obecne na wystawie można czytać szeroko jako wizualne interpretacje twórczych procesów przemiany. Niezależnie od techniki i przyjętego tematu, transmutacja w obszarze sztuki podlega tym samym regułom.
———————————————————————————-
Mario.
Cykl fotografii eksperymentalnej, którego tematem jest misterium coniunctionis. Studium dzielenia i łączenia przeciwieństw. Koncept Jungowski, powiązany z tradycją alchemiczną, jest punktem wyjścia eksperymentu fotograficznego.
———————————————————————————-
Kaja.
Prezentowane na wystawie prace dotyczą obrazowania procesów zachodzących zarówno w działaniach kulinarnych oraz na kolejnych etapach grafiki warsztatowej. Całość składa się na projekt dyplomowy obroniony w Pracowniach Litografii prof. Ostoi Linskiego oraz Pracowni Projektowania Książki prof. Macieja Buszewicza – Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie.
Przedmiotem dyplomu w Pracowni Litografii jest próba przełożenia zmysłu smaku na jego wizualne odpowiedniki. W trakcie pracy na kamieniach litograficznych powstało siedem rodzajów abstrakcyjnych znaków, dobranych intuicyjnie, które reprezentują doświadczenie tego, co słodkie, słone, ostre, tłuste, kwaśne, gorzkie lub umami. Wzory zostały następnie zakomponowane na powierzchnię sześcianu i naniesione warstwami techniką sitodruku.
Powstały w ten sposób zbiór elementów można swobodnie aranżować, zmieniać liczbę obiektów, powielać kombinacje układanki według uznania. Każdy zadrukowany sześcian stanowi oddzielny wariant kompozycji, będąc jednocześnie składową całości.
Książka „The Old Cookery” to projekt książki kucharskiej zbierającej przepisy różnych autorów późnego średniowiecza/wczesnego renesansu razem ze współczesną adaptacją tekstu, ułożone według dietetycznych zaleceń epoki.
Recepturom towarzyszą ilustracje roślin wykorzystywanych w kuchni XIV-XVI wieku na terenie Europy Środkowej i Południowo-Zachodniej. Treść przepisów uzupełnia drugi tom przygotowany jako krótkie teoretyczne wprowadzenie do świata rekonstrukcji kulinarnej, zawierające dodatkowo wywiad z Maciejem Nowickim, specjalistą w dziedzinie kuchni dawnej.